Historien bag 2-øren på Sundgade i Sønderborg
Spørgsmålet blev stillet i Sejl- og Motorbåds klubbens lokaler, og så gik diskussionen og mange blev hørt.
Der opstod hurtig enighed om at det måtte have noget at gøre med 5-øren og 10-øren på Amager – to kendte musiksteder for udendørs koncerter i København.
Der var noget om sagen, og her er hele historien bag 2-øren.
Vi skal tilbage i tiden, nærmere betegnet tilbage til 1994, hvor Hr. Jensens Jazz kapel skulle afholde deres 20-års jubilæum og gjorde sig mange tanker om hvordan det skulle gennemføres. Man skulle have andre med på ideen – man skulle have sponsorer.
Der skulle findes et sted, og valget faldt på det lille græsareal forenden af Sundgade. Trækbasunisten Jørgen Stannov boede på Sundgade i nærheden, og fik ideen til navnet. Tanken faldt på spillestederne i København.
- man kan jo ikke sende en indbydelse, hvor der står at det foregår på en lille stykke med græs for enden af Sundgade, og det løste vores trækbasunist – det skulle selvfølgelig hedde 2-øren, siger Sven Zimmer og fortæller at et skilt blev malet af Finn Schmidts kone skiltemaler Helle Tagesen.
Sundhalle kom med på ideen og Jazzkapellet spillede gratis. Der skulle en kendt musiker med og Finn Zieler blev inviteret. Cimber-air sponserede hans flytransport til Sønderborg og Scandic sponserede indkvarteringen.
Dagen blev sat til lørdag 6. august 1994 og indbydelser udsendt.
- vi sendte ud til rigtig mange og bl.a. borgmesteren, som den gang var Winsor. Gæsterne skulle ankomme 17:00, taler gennemføres fra 18:00 og spisningen påbegyndes 19:00 – prisen var kr. 149,00 pr. person, siger Sven Zimmer og fortæller videre at jubilæet samlede hen ved 500 personer og borgmesteren lovede at der blev opsat et rigtig vejskilt på stedet.
- årene gik og ny borgmester blev A.P. Hansen og der var igen koncert på 2-øren med Hr. Jensens Jazzkapel siger Zimmer og fortsætter, vi viste A.P. skiltet der i årenes løb var kommet i en sørgelig forfatning. A.P. slog fast at et rigtig skilt skulle sættes op på stedet, hvilket skete i løbet af et par måneder, og han monterede det selv afslutter Sven Zimmer.
Nu kan man ikke bare sådan opsætte vejskilte uden at det har været gennem udvalg og så videre. Det klarede A.P. ved at ændre en smule på skrifttyperne på skiltet, så var det ikke et godkendt vejskilt.
Så nu står A.P.´s skilt på stedet og minder om en beslutning taget helt tilbage i 1994 af trækbasunist Jørgen Stannov – musiker i Hr. Jensens Jazzkapel.

Ovennævnte udfærdiget af L. Larsen 2. november 2020, med interview af Sven Zimmer Hr. Jensens Jazzkapel som grundlag – interview gennemført lørdag 31. oktober 2020 kl. 14:45.