Foto: Sønderborg Skiltefabrik

Behns Kaffe var et stort, anerkendt kaffemærke i hele Sønderjylland. Det var især bagerforretninger, men også købmænd, som forhandlede denne kaffe.

Behns Kaffe blev etableret af Hans Erik Blankschøn i 1959 som engros virksomhed bag kolonialforretningen A. Behn, Perlegde 54.

Behns Kaffe satte kaffemøller ind hos forhandlerne, således at kunderne kunne købe friskbrændt og friskmalet kaffe.

Behns Kaffe havde i mange år samlemærker, som kunderne fik, når de købte kaffen. Når man havde et bestemt antal mærker, kunne de ombyttes med kaffekopper, bestik eller glas af forskellig art. Der er sikkert mange familier, der stadig har disse.

I begyndelsen af 1970'erne fik Behns Kaffe, som det eneste af fem kafferisterier i den indre by, risteforbud. Kommunen begrundede det med miljø problemer, selv om Jysk Teknologisk Institut påviste, at der ikke var tale om forurening - kun duft og vanddampe. 

Man tog konsekvensen af kommenunens afgørelse og flyttede til Haderslev til en bygning, hvor der tidligere havde været kafferisteri. Pakning, distribution og administration blev fortsat foretaget fra Løngang i Sønderborg.

I slutningen af 1976 kom der meget overraskende tilbud fra kommunen om køb af ejendommen Løngang 17, samt tilladelse til at flytte risteriet til Sundgade 1, som var ejet af kommenunen, og som tidligere havde huset Rekord Kaffe.

Herfra blev Behns Kaffe drevet indtil kommunen meddelte, at ejendommen skulle nedrives og være fraflyttet senest 1. oktober 1981.

Herefter valgte Hans Erik Blankschøn af afhænde Behns Kaffe. I august 1981 overtog Esbjerg Kaffebrænderi Behns Kaffe og flyttede virksomheden til Esbjerg, hvorfra man fortsatte med betjeningen af de hidtidige forhandlere.

Kilde: Købmænd i Sønderborg