Den Spæde begyndelse

En specilaforretning for husmoderen - sådan lød det første slogan i Schmidts Delikatesse, en forretning, der har eksisteret på Jernbanegade siden 1940.

Det var krigen, der tvang Otto Schmidt til at opgive kørslen med kaffe, ost og Koldinghus Margarine, da der blev mangel på benzin.

Løsningen blev en lille forretning i Jernbanegade kaldet Koldinghus. Uheldigvis delte butikken navn med et værtshus, så navnet ændredes til Schmidts Delikatesse.

Sønnen Peter Schmidt overtog forretningen efter sin far i 1944, 21 år gammel. 

Det krævede en del opfindsomhed at drive forretning under krigen. Det var småt med varer og kødrationen var på to kilo, men så blev der bare fyldt op med konserves.

Efter krigen kom der for alvor gang i forretningen.

1950'ernes kundekreds bestod næsten udelukkende af husmødre.

- Nogle gange kom manden med, men så blev der gerne købt for meget, for han blev så lækkersulten. Den gang kunne man købe for 10 øre leverpostej, luksus smørrebrød til kr. 1,25 - og et halv kilo ost for bare 98 øre.

Leverpostejen var også noget for sig og havde fået flere bronzemedaljer, men opskriften - den kan man ikke få. På et enkelt år solgtes ikke mindre end 9 tons leverpostej udelukkende ti private kunder. Det var i alt 49.000 bakker.

Leverpostej-eventyret blev dog overgået i 70'erne da man indledte et samarbejde med slagter Petersen fra Hørup, der lavede håndlavede spegepølser.

Schmidts Delikatesse fik eneret på salget - og det skulle vise sig at blive en millionforretning. 

Det var råvarerne, der var afgørende, men at successen skulle blive så stor havde man ikke forudset. Da salget var på sit højeste, blev der solgt 55 tons Als-pølser om året.

Peter Schmidt lagde altid stor vægt på, at alle kunder skulle behandles lige - ikke med titel, som man gjorde i gamle dage.

Selv om man med tiden blev dus med alle og enhver, holdt Peter længe på, at ekspedienterne var Des med kunden, indtil kunden selv sagde du.

At alle kunder var lige kom også til udtryk i for at kundenummersystemet, som Schmidts Delikatesse fik allerede i 1960'erne  - det blev der sågar skrevet om i ugeavisen.

Det var mere rimeligt på den måde, så især ikke de små børn bliver skubbet til side i køen.

Efter 43 år overdrog Peter Schmidt forretningen til sønnen og svigerdatteren, Bjarke og Elsebeth.