”Smultringboden” i Perlegade, Sønderborg
”Smultring” er den norske betegnelse for en klassisk rund julekage med hul i – en norsk donut.
Smultringefabrikant, Hans Peter Hansen, fra Frederiksstad i Norge, ville gerne udvide sin forretning til også at gælde Danmark og han købte derfor, i ca. 1981, ejendommen i den øvre del af Perlegade i Sønderborg til formålet. Han introducerede sin bror og svigerinde, Carl Erik og Anna Maria Hansen (fra Dybbøl), til fabrikationen. Anna Maria skulle stå for den daglige drift, da Carl Erik arbejdede som officér på Sønderborg Kaserne. Anna Maria gik ind i driften af Smultringboden med stort gåpå-mod og entusiasme og mange fik kendskab til de norske kager.
De blev bagt efter en 200 år gammel norsk opskrift, der bl.a. indeholdt kardemomme. Når dejen var rør sammen, blev den formet som en ring og stegt i olie. Stegningen foregik i en særlig smultringmaskine. Kagerne kom ned i olien i den ene ende og flød så gennem maskinen, indtil de lå færdigstegte i den anden ende. Det særegne ved ”Smultringboden” var, at maskinen stod i forretningens frontvindue, så man kunne følge tilblivelsen af kagerne udefra - og synet samt duften fra kagebageriet trak mange kunder ind fra gaden.
Anna Maria lavede smultringene i flere variationer. Den mest populære var naturel, hvor de blev serveret på en lille paptallerken med jordbærsyltetøj (ligesom æbleskiver). Der blev dog også solgt mange drysset med sukker, kanel eller overtrukket med chokolade og evt. kokos. Udover smultringe, så solgte Anna Maria også vaffelis og popcorn i sin forretning. Anna Maria havde flere trofaste kunder, der blev kede af det, da hun og Carl Erik så sig nødsagede til at lukke forretningen omkring 1983. Udover at sælge smultringe fra forretningen, så leverede Anna Maria også smultringe til bl.a. Kvickly i Sønderborg, ligesom hun også ind imellem havde salgsdemonstrationer ved messer i Ragebøl og i forretninger ved den dansk/tyske grænse. Efter lukningen af ”Smultringboden” solgte Hans Peter Hansen huset igen og Anna Maria og Carl Erik Hansen flyttede til Rinkenæs, hvor de forpagtede Rinkenæshus indtil Carl Erik blev syg i 1987. Han døde i 1990.
De norske smultringe blev bl.a. engang leveret fra Norge til Det hvide Hus i Washington, USA, hvor de var særligt ønskede til et møde.
Tak til Annemarie Birgitte Ross