Løngange ved Sønderborg Slot.
Politibetjent C. A. Thomsen i Sønderborg, der tillige var Opsynsmand paa Slottet, hvor han ogsaa havde Bolig, udgav i 1865 et lille Hæfte „Beskrivelse over Sønderborg og Augustenborg. Slotte". I dette skriver han følgende om Sønderborg:
„ — Slottet har ogsaa haft en Løngang, som gaar ind i det sydøstlige Hjørne inden i Bygningen, der gaar fra selve Slottet til Ladegaarden, omtrent en Fjerdingvej, som i Tilfælde af Belejring af Slottet blev brugt til at proviantere samme med; den gaar under Slotsgraven, og er et meget storartet Arbejde, eftersom Graven har været meget dyb. Man kan endnu gennem Dyndet jage to 12 Alens Lægter, som er bundne sammen, og dog ikke naar fast Bund. Derfra skal Løngangen gaa i Nærheden af Slotsmøllevejen, gennem Slotsmøllegaarden; man vil vide, da de for omtrendt 20 Aar siden gravede en Brønd i Møllegaarden, stødte ovenpaa Løngangen. Nogle Underøgelser skete ikke dengang, da der var en meget haard Masse ovenpaa Gangen, som ikke er til at komme igennem. Jeg har selv været Vidner til, at der i 1854 er gjort Forsøg i Slotsgraven, for at opsøge Løngangen, men man traf da paa en meget haard Stenmasse blandet med Kalk, som ikke var til at komme igennem, hvorpaa Forsøget blev opgivet.
En mærkelig Opdagelse blev gjort samme Aar:
Ved at opfylde noget af Slotsgraven, gravede man en Spade Jord af Slotsgaarden lige østen for Slottet, i Nærheden af den gamle Runddel, under Vejen, som nu fører til Slottet, fandt man to Spadestik under Jorden fire Værelser, som var bygget af samme Sten og samme Farve, nemlig af røde Mursten, som Slottet; en hvælvet Gang fører fra Værelserne langs med Ringmuren ved Siden af Graven til den gamle Port, hvor Indkørslen har været til Slottet.
Gangen var fuld af Vand, hvad det har været til i disse Tider ved man ikke, dog antager man, at det har været gruelige Arrester, som til disse Tider, kun har været kendt af Herren og Arrestforvareren. Værelserne blev atter tilfyldte med Jord og staar endnu den Dag i Dag". —
Saavidt C. A. Thomsen.
Beretningen om Løngangen fra Slottet til Ladegaarden maa tages med Forbehold, den beror sikkert paa Sagn.
En anden lille Løngang, der fører fra Slottets Sydkælder lige mod Syd og munder ud under den gamle Ringmur i Slotshaven, er bevaret og Indgangen ligger aaben ud mod Slotshaven. Det er en lav, smal hvælvet Gang, opført af røde Mursten, en saakaldt „Smutgang". Sagnet fortæller, at Svenskerne har benyttet denne Gang til at komme ud til deres Skibe, da de forlod Slottet under de allierede danske, polske, brandenborgske og kejserlige Troppers Belejring 1657.

FRA ALS OG SUNDEVED