Et usædvanligt syn mødte sønderborgerne i går. To IC 3-tog fulgtes over Kong Christian X's Bro.
Foto: Erling V. Tychsen

Nyt IC 3-tog navngivet i Sønderborg

Jydske Tidende 3. marts 1991

For første gang i godt 30 år kørte der et passager-tog over Kong Christian X's Bro i Sønderborg. Og toget var såmænd også en Christian, nemlig den II. Han er bedst kendt for to ting: Blodbadet i Stockholm og sin årelange fangetilværelse på Sønderborg Slot.

På turen over broen fik det ny-navngivne tog festligt selskab af et andet IC 3-tog, Dronning Dagmar. Den historiske kronologi foreskriver omkring 300 år mellem de to kongelige personer, men det forhindrede ikke et high-tech-sammenkoblende kys mellem de to, før det gik over broen.

Sønderborg klædte sig i sit bedst festtøj i anledning af navngivningen, der fandt sted netop i går, fordi byen både kunne byde på lang lørdag og sprællende kultur-kontraster.

Navngivningen blev foretaget af forhåndværende trafikminister og nuværende formand for folketingets trafikudvalg, J.K. Hansen.

Indsættelse af IC 3-tog har dog langt større betydning for landsdelen og Sønderborg end navngivningen af et enkelt tog. Dobbelt så mange afgange fra København med den betydning en forbedret infra-struktur har for både turisme og erhvervsliv.

Derfor var DSB's generaldirektør, Peter Langager, også en glad giver, mens Sønderborgs Ingolf Winzor taknemmeligt tog imod.

Efter den faste togdrift nogle timer i går eftermiddags kommer der til at gå mange år igen, før passagertog igen kører over den gamle bro.

 

Festdag når nyt IC 3-tog skal navngives

Jydske Tidende 1. marts 1991

Christian II kommer igen til Sønderborg. Ikke til slottet, men til stationen, hvor endnu et af DSB's nye IC 3-tog i morgen navngives CHRISTIAN II af formanden for Folketingets trafikudvalg J.K. Hansen og i overværelse af "Christian II", herolder, trafikminister Kaj Ikast, generaldirektør Peter Langager og hvem, der måtte have lyst. 

Bland masser af de navneforslag, der i efterået kom til Jydske Tidende, valgte byrådet Christian II.

Sønderborg benytter også denne lejlighed til at skabe fest dagen igennem. Det begynder kl. 9.45 på stationen, og senere kører både det navngivne og endnu et IC 3-tog over Chr. X's Bro. De stopper på havnens Alsside, hvor det nye kan beses hele dagen, mens et andet kører i pendulfart mellem havnen og og Rageb¨øl. Det koster en tier for voksne og fem for børn.

På havnen er der underholdning, og i centrum er der i en godsvogn jazzkoncert.

Men der sker meget mere i Sønderborg sammen med lang lørdag i butikkerne samtdig afvikler nummer to af seks kulturweekender, hvor der både lørdag og sønddag er masser af familieaktiviteter på slottet, biblioteket, medborgerhuset, lokalhistorisk arkiv og kunstakademiet.

 

 

Film: Steen Jørgensen